7 juli smäller det! Läs mer genom att klicka på bilden i listen till höger!
Så inför helgens utlovade supervärme så går mina tankar å ena sidan till de tävlande och deras medföljande men allra mest till alla de funktionärer som ska överleva där ute på banan under två långa tävlingsdagar. Jag tänker också på dem som ska stå i grillen där det blir dubbel hetta. Lämpligt vore nog att döpa om grillen till ”Skärselden”. En föraning om livet efter detta.
För att minimera arbetet för de sjukvårdare som kommer finnas på plats så skulle jag vilja komma med en del värdefulla tips. Och vem vet, sjukvårdarna kanske är de första att få solsting…
På internet finns gott om sidor där man kan lära sig att överleva i öknen. Jag har valt ut de viktigaste iakttagelserna. Läs noga!
1. För den som befinner sig strandsatt i en öken är nyckeln till överlevnad att finna vatten. Om man nu inte känner till några vattenhål, var ska man då leta? Börja längs de uttorkade flodfårorna. Dessa är oftast torra utom vid den yttre böjen av en krök. (Skulle tro att det är någonstans i närheten av hårnålen...) Där kan det löna sig att gräva. Gräv dock inte i dagsljus för då blir vätskeförlusterna större!
2. Det går även att få ut vatten ur vissa kaktusar och rötter. (Så här års finns tack och lov gott om maskrosor att suga på!)
3. Ibland måste man förflytta sig till säkrare platser, vilket bör göras på natten, även om det är svårt att hitta då och risken för benbrott alltid är överhängande.
4. Då man äter i öknen, bör man äta vegetariskt, av växter som innehåller mycket vätska. Man behöver också mycket salt för det förlorar man i och med svettningen. (Man kan ju alltid försöka be om en vegoburgare i grillen)
5. Man behöver skydd i öknen mot solen och värmen. En utskjutande klippa är ett bra skydd, liksom att sitta under ett träd eller en stor buske. (Man får ju hoppas att det inte blir åska) Om inte något sådant skydd finns till hands, så bör man försöka gräva ned sig djupt i sanden men ibland är den hetare än luften. Man bör dock aldrig ha ett skydd av metall, det gör att det blir ännu varmare. Ett luftigt tält av tyg är idealiskt. (Tack och lov finns det rätt så gott om tält på Gokarttävlingar!)
6. Huvudet måste skylas till vare pris. En hatt, halsduk eller liknande är nödvändigt. De flesta ökenfolk skyler huvudet med turbaner, slöjor och liknande.
7. Punkt sju är nog den obehagligaste punkten. Men nog så viktig. Läs noga!
Flera obehagliga sjukdomar som beror på värme eller brist på vatten kan uppkomma i öknen:
* Förstoppning. Botemedel: Vatten.
* Hudutslag. Botemedel: Komma i skugga.
* Värmeslag. Botemedel: Komma i skugga och dricka.
* Brännskador. Botemedel: Skydda huden med kläder.
* Bländade ögon. Botemedel: Gno sot runt ögonen ifall inget annat skydd finns. Eller använd solglasögon.
* Mikroorganismer i könsregionen och armhålorna. Botemedel: Håll dem rena och torra.
* ”Ökensår”, alla små sår blir lätt infekterade i värmen. Botemedel: Rengör och förbind alla sår. Om infektionen gått långt, bränn såret. (Detta kan man eventuellt få hjälp med i grillen.)
Det finns att köpa jättebra överlevnadskit på nätet. Jag hittade det här som är på bilden nedan. Jag tror det passar extra bra till Gokartmekar då det innehåller ett gäng smådelar som lätt kommer bort eller som man inte har en aning om vad de ska vara bra för.
Ett litet bonustips då! Om du är ensam i öknen och håller på att dö av törst finns det ett knep bland urbefolkningen att döda sin kamel, snitta upp buken utan att skada magsäck och dylikt så hittar du vatten. Dessutom kan tricket att sova i en död kamels kropp också rädda ditt liv. Det blir som bekant svinkallt i öknen på natten.
Tack gode gud att jag inte ska stå i grillen!!!
SvaraRaderaBränna hamburgare är väl en sak... men infekterade sår ! Uäck!!
Har du förresten några tips om VAR man kan köpa en kamel ?(om man nu får vätskebrist) OCH kan man grilla kamelen efter man har tömt den på vatten och sovit i kroppen ?
:-)