September, höstsäsong, någon dryg månad kvar på tävlingssäsongen
Snart blir det fart på kartbytena. Några byter klass och några byter kart.
I vår familj är det vissa som intresserar sig djup för alla de olika kartannonserna och andra som tar det lite lättare. Hur som helst är det viktigt att man läser noggrant vad det är man egentligen köper. Man får för det mesta vad man betalar för...
Se upp för "renoveringsobjekt" även om priset lockar!
70 000 för den här kärran kan verka lockande. Men "beware"! Den saknar både bakbumper och kedjeskydd.
"Kartskåp" annonseras ut på blocket i både parti och minut. Prisklasserna varierar. Men se upp! Detta är inte vad det verkar vara. Karten får inte plats i någon av lådorna. Ta detta råd från en som prövat och vet säkert!
Ett "Kartbord" är bra att ha nrä man ska meka i sitt tält på tävlingen. Finns det ingen bild på bordet i annonsen så be att få en ordentlig beskrivning. Även om belysningen i det här bordet är fiffig så är det också den enda fördelen mot ett ordinarie vikbord i masonit med stålben.
En "Karthållare" kunde ju vara bra att ha, tänkte jag. Kostar inte så speciellt mycket heller. Fast när man fått den och monterat den på cykelstyret så förstår man inte hur man ska kunna balansera karten där...
En "Ferrokart" var ett märke som jag aldrig hört talas om. Kartarnas "Lada" förmodligen med tanke på priset. Tingesten anländer på posten i ett paket stort som en mjölkförpackning. Det visar sig vara en liten del till en radio eller liknande från 30-talet. En raritet således. Men tyvärr passar den ingenstanns på vår kart.
Dyr är den här "Kartuschen" eftersom den suttit ibak på ett regalskepp. Att fästa den bak på karten är inte att tänka på!
Så har vi vanliga äppelkart. Fast då har man kanske halkat väldigt långt från ämnet...?
Många olika "kartar" finns det
. Köp inte grisen i säcken när ni sitter på Blocket och fyndar!
Så en undran då jag på wikipedia fick upp en text och en bild på följande;
"Kartnagel kallar man en kraftigt förtjockad kloliknande nagel oftast på stortån, men även på andra tår. Nageln växer på höjden i flera skikt och nagelkanterna viker sig in i nagelbädden och nageln viker sig ner över tåspetsen. Kartnaglar orsakas av en viss typ av nagelsvamp eller trauma, skada i nageln, som angrips i alla skikt. (Nageln har ett antal skikt levande vävnad). Vid trauma skadas vävnaden och nagelmiljön försämras, varvid nageln ej längre kan andas. För behandling bör man söka en skicklig fotvårdare. Därefter egenvård genom borstning, rensning och behandling med nagelsvampmedel (medicinering). "Tänk på att byta strumpor ofta...!