måndag 12 augusti 2013

SM 1-4 augusti i Kristianstad

Karting SM avgjort - Framgångar för Rasbo MK

Svenska Mästerskapet i Karting (Gokart) avgjordes 1-4 augusti i skånska Kristianstad.
Anläggning är som en F1 bana och Rasbo Motorklubb var välrepresenterade med 10 förare i fyra av de fem klasserna. Totalt var det ca. 200 deltagare från Sverige och de nordiska grannländerna.
Många av Rasboförarna var på plats redan helgen innan för att köra in sig och ställa in chassina för banan.

Fyra dagars tävling
Tävlingarna avgjordes under fyra tävlingsdagar i strålande solsken enligt samma principer som stora formelbilstävlingar, tex. med obligatoriska träningar, tidskörning, kvalheat, förfinal och final. Totalt körde varje förare ca. 15 - 20 mil under helgen. Finalen var 3 mil lång.
Följande förare körde SM för Rasbo MK: Klass Junior 60- Isac Blomqvist, Wille Carlsson, Julle Ljungdahl, Isak Sjökvist, Calle Runnegård och Max Grotherus. I klass Formel Yamaha - Thea Pettersson och Alex Bouveng. I klass KF3 - Nils Runnegård och i klass KZ2 - Marcus Jansson.

Isac Blomqvist och Julle Ljungdahl bland de sex
Det kördes tre kvalheat i klass Junior 60 där samtliga förare mötte varandra en gång, och här är det viktigt att göra bra placeringar och komma i mål, för kvalheaten ligger till grund för om man går direkt till förfinal och final. Isac och Julle samt Isak Sjökvist hade bra fart i sina kvalheat och blev direktkvalificerade till förfinalen. I second chance körde Wille, Calle och Max där man var tvungen att komma bland de 6 första och där lyckades Wille gå vidare.  I förfinalen startade Isac på 6:e plats, Julle 13:e, Isak 23:e och Wille 33:e av 34 startande. Bäst i förfinalen lyckades Julle med en 7:e plats följt av Isac Blomqvist 9:a, Isak 19:e och Wille 24:e. Finalen blev mycket spännande och till slut körde Isac Blomqvist i mål på en 5:e plats följt av Julle 6:e, Isak Sjökvist 20:e och tyvärr fick Wille bryta.  Svensk mästare blev hemmaföraren Simon Ohlin.

Alex Bouveng också på podiet
Trots att Alex Bouveng fick bryta finalen lyckades han knipa 6:e platsen och därmed en podieplats i Formel Yamaha. Thea Pettersson som också tvingades bryta slutade 7:a

Klass KF3 och KZ2
Nils Runnegård bröt finalen i KF3 och slutade därmed på en 32:a plats.
Samma öde drabbade Marcus Jansson i den största klassen KZ2 som var inblandad i en stor krasch i första kurvan. Slutplaceringen blev 32 av totalt 77 deltagare.

Sammantaget kan man konstatera att Rasbo MK återigen deltar med många förare och presterar bra resultat i många tävlingar runt om i landet. /Håkan